Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
☎ 03/302 48 76
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Wat Moet Je Doen Als Je Condoom Breekt?

Wat Moet Je Doen Als Je Condoom Breekt?

Als je condoom stukgaat tijdens seks, kan dat even paniek veroorzaken, maar dat hoeft niet zo te zijn. In plaats daarvan moeten jij en je partner snel met de situatie omgaan, en kalm blijven om het risico te verminderen.

satisfyer

Gooi het gebroken condoom eerst weg in een vuilbak (spoel hem niet door het toilet). Als het vastzit in de vagina of anus, probeer hem dan voorzichtig te verwijderen.

Als je vaginale seks hebt gehad, kan de vrouwelijke partner even gaan plassen en al het vocht, waaronder het sperma eruit laten lopen. Ze moet niet douchen of de binnenkant van haar vagina wassen.

Als je anale seks hebt gehad, moet de persoon die de anale seks krijgt naar het toilet gaan en hurken (alsof je een grote boodschap moet doen) om het sperma eruit te proberen halen. Ze moeten niet douchen of de binnenkant van het rectum wassen.

Als je orale seks hebt gehad, moet de persoon die orale seks gaf het sperma uitspuwen en de mond spoelen. Ze mogen minstens een uur hun tanden niet poetsen of flossen.

Wat moet je de volgende 72 uur doen?

In de eerste drie dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad, moet je denken aan:

▶ Noodanticonceptie om zwangerschap te voorkomen (morning after pil)
▶ Post Expositie Profylaxe (PEP) om HIV te voorkomen
▶ Noodanticonceptie

Je moet noodanticonceptie gaan halen als het volgende voor jou telt:

▶ Je bent een heteroseksueel koppel
▶ Het condoom ging tijdens vaginale seks stuk
▶ De vrouwelijke partner gebruikt geen andere anticonceptie
▶ Je wil niet zwanger worden

Noodanticonceptie is beschikbaar in twee soorten: de morning after pil en het noodspiraaltje.

Morning after pil

Een vaak voorkomende soort morning after pil (Levonorgestrel) moet binnen de 72 uur na de onbeschermde seks ingenomen worden om efficiënt te werken. ellaOne en het noodspiraaltje kan genomen/ingebracht worden tot 120 uur (vijf dagen) na onbeschermde seks, maar het is nog steeds een goed idee om het zo snel mogelijk te gebruiken.

Je kan noodanticonceptie krijgen bij anticonceptieklinieken en seksuele gezondheidsklinieken, alsook bij de huisarts, apotheek, diensten voor jongeren en onze online morning after pill kliniek. De noodspiraal moet geplaatst worden bij een gezondheidsprofessional.

Post Expositie Profylaxe (PEP)

Je moet post expositie profylaxe (PEP) gebruiken als je seksuele partner hiv-positief (of vice versa) is. De behandeling kan hivinfectie voorkomen zodra mogelijk na seks. Je kan ten laatste 72 uur na seks aan PEP beginnen.

PEP is beschikbaar in seksuele gezondheidsklinieken, hiv-klinieken en bij de spoeddiensten – het wordt niet regelmatig voorgeschreven door huisartsen. Je kan zien of je PEP nodig hebt door deze korte vragenlijst van de Terrence Higgins Trust in te vullen.

Wat moet je in de volgende twee tot 12 weken doen?

Na ongeveer twee weken, kunnen er seksueel overdraagbare aandoeningen opgespoord worden via een test, wat betekent dat jij en je partner op soa’s getest kunnen worden.

Verschillende infecties hebben verschillende “wachttijden” voor het testen:

▶ Chlamydia en gonorroe kunnen na twee weken getest worden
▶ HIV kan opgespoord worden na 45 dagen
▶ Syfilis kan na 12 weken getest worden

Als je symptomen ontwikkeld voor de wachttijd voor het testen verstreken is, of als er een erg grote kans is dat je geïnfecteerd bent, moet je niet wachten. Bezoek in plaats daarvan je huisarts of een seksuele gezondheidskliniek. Er kunnen vroege tests gebeuren waardoor je je behandeling kan starten voor je je resultaten krijgt – dit wordt vrij vaak gedaan met chlamydia.

Wat is de kans dat je een soa krijgt nadat een condoom stukgaat?

Het hangt echt af van de situatie!

Iets belangrijks dat je moet onthouden is dat soa’s niet enkel via penetratie overgezet worden. Sommige soa’s kunnen door intieme aanraking en orale seks overgebracht worden. Sommigen hebben gewoon huid-op-huid contact nodig, zoals genitale wratten of herpes.

Als de seks een beetje ruw is, vooral als het bloeden veroorzaakt, of als jij of je partner sneetjes of schrammen hebben op de genitaliën of in de mond is het risico om bepaalde soa’s over te geven veel hoger. HIV of hepatitis kan veel gemakkelijker doorgegeven worden op die manier.

Nog iets dat je moet weten is dat sommige soa’s geen symptomen veroorzaken, wat betekent dat het niet zo gemakkelijk is om gewoon op afscheiding of uitslag te controleren voor of nadat je seks hebt gehad. Als je onlangs geen test hebt laten uitvoeren, is het mogelijk dat jij of je partner een infectie hebben zonder dat jullie het weten.

Vorig artikel Op Welke Plaatsen Kan Je Best Je Seksspeeltjes Verstoppen?